top of page

התפתחות מוטורית- מתכוננים לחורף עם התינוקות

עודכן: 5 בדצמ׳ 2023

התפתחות תינוקות בחורף : המלצות לסביבה מעודדת תנועה גם לימי החורף: משטח פעילות מותאם, נעלי טרום הליכה לרגליים הקרירות, והמלצות לביגוד מתאים.



כשמתחיל להיות קריר, אנחנו ההורים לתינוקות מתחילים להתמלא בדאגות חדשות: קר לו בראש / ברגליים/ הוא זוחל על הרצפה/ הגרביים נופלות ומה לא? ? כן כן, גם אני אמא דאגנית ומכירה את כל ה’חששות קור’ האלו מנסיון אישי 🙂 אבל, גם תינוקות בחורף מעוניינים לחקור את הסביבה, להתפתח ולהתנייד-


ולכן, כחלק מקבוצת הפוסטים בנושא התפתחות מוטורית בתינוקות, אני מתייחסת לארגון סביבה ביתית מעניינת ומעודדת התפתחות וסקרנות- גם בחורף!


קדימה, בואו נעבור על ‘חששות החורף’ אחת אחת, ונציע הצעות ספציפיות:


1. “הרגליים שלו קפואות’ – תחממי לו את הרגליים!”

אז לגבי הגרביים הנופלות תכופות, של התינוק הזוחל, ואולי כבר נעמד ומתחיל להסתובב : למי שלא מכיר אני מציעה פה סוג של נעלי טרום הליכה נפלאות. מעין גרב מעור רך, עם סוליה דקה דקה (ברובן).

אלו נעלים שבעיקר לא מפריעות – לא לרגל, לא לתינוק, ושומרות את הגרב במקום.

אני אוהבת להציע אותן להורים שנפגשים איתי לטיפולי פיזיותרפיה התפתחותית בתינוקות שלהם. הן גם די טובות נגד החלקה (לפעמים יותר, לפעמים פחות, תלוי בסוג), מחזיקות יופי את הגרב, ובהחלט מדליקות עם מגוון הציורים עליהן (כמה כיף לעשות שופינג לתינוקות!)…

תראו אותם בסרטון מהאינסטגרם שלי:



ואיזה כיף לי להציע לכם אותם בהנחה דרכי עם הקוד GALIA

(לכל ההמלצות והנחות דרכי בואו לדף)


אפשר להנות מהן כמה שיותר, בגן, בחוץ וכנעלי בית עד גיל שנה וחצי שנתיים, לפי מידת הרגל, ושיתוף הפעולה מצד הילדים.


הנה עוד כמה נעלי עור ‘מחזיקות גרביים’ מדף ההמלצות שלי באמזון:

לחצו על התמונה להגעה לקישור. הלינקים בתוכנית שותפים- לחצו כאן לפרטים.


מה שמומלץ: שיהיו רכות. ושימו לב: הן לא אמורות להנעל בקלות רבה מדי, צריך פשוט לפתוח עם שני האגודלים, ולהכניס את רגל התינוק. וזאת כדי שלט ירדו בקלות רבה מדי מהרגל.


לחברות הקרובות שלי, אם נולד תינוק בחורף, אני קונה נעליים רכות כמתנת לידה – כדי שימתינו בהיכון לחורף הבא: בדיוק כשייעמד, ויתחיל להסתובב לו בבית, ישלפו מהמגירה וקדימה לרגליים, חסל סדר רגלים קרות.


2. “למה את שמה אותו על הרצפה? הרצפה קרה!”

אבל תינוק צריך להיות על הרצפה, ולא רק בלול ובמיטה, נכון? ככל שיהיה במרחב הפתוח כך יש לו יותר רצון להתקדם ולנוע… ככל שהמשטח יהיה יותר יציב ופחות ‘רך’, כך התינוק יוכל לקבל ממנו ‘קונטרא’ טובה יותר – למשל מזרן פעילות לקטנטנים, שטיח יציב, משטח פאזל סול לתינוקות (לא את אלו עם החלקים הקטנים המתפרקים!)

מה פחות מומלץ?

משטח רך מדי, כמו שמיכה עבה או מזרון עבה במיוחד (של לול או מיטת תינוק). זה יכול להפריע לנוע ומגביל את המקום.




כיום יש עוד כל מיני הצעות חדשות למשטחים מתקפלים לתינוקות בחנויות. המלצה שלי: אני פחות אוהבת את המשטחים המאוד מקושקשים, ומעדיפה תמיד למצוא משטחים חלקים, ללא ציורים מוגזמים.

הנה דוגמאות מאמזון:



רוצים להשקיע טיפונת יותר, במשטח שהוא יותר קבוע וקל לניקוי?


אפשר בהשקעה נמוכה להניח על הרצפה הקרה באזור המשחק משטח שטיח פי וי סי שמאוד מתאים ל’שלב הבא’:

המשטח מונח קבוע על הרצפה וממש מתאים לתינוקות לזוחלים ועומדים. גם לילדים ממש כיף לשבת עליו, נוח לנקות אותו, והוא מעט מבודד. זו יכולה להיות הרצפה הקבועה של פינת משחקים בבית לילדים.

בדרכ ניתן לרכוש משטח כזה בחנויות של שטיחים ושטיחי קיר. בגנים הקיבוציים אלו משטחים קבועים.

בקליניקה הראשונה והשנייה שלי היה משטח כזה, בדוגמת פרקט של פי וי סי. יש עוביים שונים, שלי לא היה מבודד לגמרי, הרצפה עדיין קרירה, אבל התינוקות והילדים מאוד אהבו לנוע עליו.

תראו בתמונה איפה מסתיימות המזרן ומתחיל המשטח דמנוי הפרקט:


3. למה את לא מלבישה אותו? יהיה לו קר!

התפתחות מוטורית בחורף מושפעת מהשכבות העוטפות את התינוק, שקצת מקשות עליו לקבל אינפורמציה מהסביבה.

לפעמים מגיעים אלי להערכה התפתחותית תינוקות שלטענת ההורים אינם מתהפכים, אינם זוחלים ובכלל לא ממש זזים. אני מייד בוחנת האם כמות הבגדים מאפשרת לתינוק לנוע בכלל… לפעמים זה כמו קסם: עם קילוף השכבות מתחילה עוד ועוד תנועה- ולפתע אפילו התינוק מתהפך, המום מיכולתו החדשה להניע את רגליו וידיו הקטנטנות….



אז אני ממליצה לא להגזים עם בגדי החורף, ולראות שנוח לתינוק…


כיף לראות עד כמה התינוקות נהנים להיות ערומים ותנועות חדשות בגופם הקטן מתחילות להתרחש, באופן ספונטני ומקסים (הכי טוב!). בסדנאות עיסוי התינוקות שאני מעבירה תינוקות החורף ‘חוגגים’ במיוחד, ולכן אני ממליצה שתתנו להם הזדמנויות להיות בחדר מחומם בצורה נעימה, עם מיעוט בגדים וללא גרביים ונעליים. זה ישמח אותם, ויעודד אותם לנוע בכיף (למשל לפני האמבטיה).


עד כאן, מקווה שנתתי כמה עצות חדשות עבורכם,


להתראות, גליה.


יש לציין כי הפוסט אינו בא לתת המלצות רפואיות ספציפיות, ובכל מקרה מומלץ להתייעץ עם רופא הילדים ועם הפיזיותרפיסט ההתפתחותי שמטפל בילדכם. זהו פוסט אינפורמטיבי שבא לשפוך אור באופן כללי ואינו תחליף לבדיקה והדרכה של אנשי מקצועות הבריאות המורשים.


Comments


bottom of page