top of page

טרמפולינה לתינוקות רכים בהבט סנסומוטורי

עודכן: 9 ביולי 2023





אז.. האם מותר להשתמש בטרמפולינה לתינוקות רכים ?

ראשית מומלץ כי לפני הקנייה והשימוש לקרוא את הוראות היצרן והמלצותיו. סלקלים וטרמפולינות הינם ציוד המותאם לפי היצרנים לתינוקות מגיל לידה. 


אז מדוע ישנם האומרים שלא בריא?

ישנן סיבות שונות, אולם אני כפיזיותרפיסטית התפתחותית אציג את הבעייתיות בהושבה בטרמפולינות / סלקל של תינוק צעיר (בחודשיו הראשונים) בהקשר התפתחותי סנסו-מוטורי:

בשבועות הראשונים התינוק עדיין ללא יכולת לשליטת ראש מספקת. המנח השיפועי של הטרמפולינה/סלקל דורש שליטה וייצוב בצוואר, מה שעלול לחזק אסימטריה צווארית (או ליצור אסימטריה). תינוק/ת בני שבועיים, ואף חודשיים וחצי יכולים להיות מידי פעם בסלקל ובטרמפולינה- הכל עניין של מינון. 

אנו מעדיפים שהתינוק יהיה מוחזק על ידי ההורה, וכן על משטחים מאוזנים. משטח מאוזן מאפשר לתינוק להתנסות ולהפעיל את גופו ובכך לחוש וללמוד את יכולותיו המתפתחות.

גם בשימוש במנשא בגילאים הרכים, חשוב לשים לב לדגשים שקשורים לשליטת וייצוב הראש: ראש במרכז, או פונה באופן שווה לשני הצדדים.

אז אולי עדיף להשכיב תינוק קטנטן בתוך פוף?

לא, לא ממש. הפוף אולי חביב ומאוד ממותג כ’עוטף ומדמה רחם’ אולם מבחינה התפתחותית הפוף אינו כזה. הוא אפשרי לשימוש בגילאים הצעירים (אם ממש רוצים), אולם לא הייתי משאירה תינוק על פוף ללא השגחה מלאה ורציפה. כמו כן לא מומלץ לשים תינוקות בפוף בזמן שהם אמורים להיות בפעילות, זהו אינו משטח מותאם לכך. לא לתנועה ולא לחקירה.

אם כך, מהן ההמלצות לשימוש בטרמפולינה לתינוקות?

1. סימטריה

חשוב להקפיד לבחון שאין העדפה ברורה לסיבוב הצוואר לצד אחד, ו/או שאוזן אחת תמיד נוטה לעבר הכתף. בדקו שהגוף אינו מתקפל הצידה (כמו ‘בננה’).

אם שמתם לב כי ישנה העדפה ברורה למבט לצד אחד – פנו לפיזיותרפיסטית התפתחותית במהרה. ככל שהטיפול מתחיל בגיל צעיר יותר – כך ייטב. לא לדאוג! הטיפול אינו כואב ובעיקר כולל המון ידע והדרכה חשובה להורים.


2. חקירה ומשחק

אם הטרמפולינה באה עם קשת צעצועים- שימו לב שהמשחקים נמצאים מעל אזור הבטן ומספיק ארוכים כדי להביא לפה – כדי שהחקירה תהיה משמעותית.


3. טרמפולינה עם מוסיקה/רטט/נדנוד

אם כבר קניתם טרמפולינה עם פיצ׳רים (אני לא מביעה דעה, רק מתייחסת ענינית כרגע), שימו לב שעדיף לתינוק לקבל גרייה שכזו בתיווך מבוגר, כלומר מישהו איתו מתייחס לנדנוד ועוצר- ולא ככה לבד בלי שום הקשר. ספקו לתינוק רגעי שקט ונסו להימנע מגרייה חזקה וארוכה מדי, שיוצרת בדיוק את ההיפך מהרצוי.

באם יש צורך בהדרכה התפתחותית, שימו לב שמי שמטפל בתינוק שלכם הינו פיזיותרפיסט התפתחותי עם רשיון משרד הבריאות. על פי משרד הבריאות פיזיותרפיסט מוגדר ‘התפתחותי’ אם עבד מ”ס שנים במכון להתפתחות הילד תחת הדרכה וכן השתלם בשעות רבות של לימודי המשך ייעודיים.


לפזיותרפיסטים ההתפתחותיים ביננו אני ממליצה כדרך קבע, שכשמשפחה מגיעה לקליניקה

(לצורך להדרכה התפתחותית כללית או טיפול):

לבדוק כיצד התינוק נראה בסלקל, ולהציע להורים המלצות להתאמות בטיחותיות והתפתחותיות לפי הצורך. 


לסיכום, טרמפולינה היא מקום ל: מנוחה (במקרה שהתינוק בעניין), ולא מקום בו מבלה את עיקר זמנו, אלא לפרק זמן קצר.

מומלץ לזכור שטוב לתינוק להיות הרבה על ידיו של ההורה בשבועות הראשונים, ועל משטח פעילות בהמשך, כדי להפעיל את גופו בצורה מתאימה, ולקבל תחושה וחווית תנועה.


רוצים לקבל הדרכה התפתחותית משמעותית, בנוחות של הבית שלכם

ובקבוצה קטנה?

בסדנאות של לשבת לקום תקבלו ידע, ביטחון ומענה לשאלות שלכם:

בואו לקבל הדרכה התפתחותית מקצועית, מכל מקום בארץ ובעולם,

(לחצו על התמונה)


להתראות, גליה


יש לציין כי הפוסט אינו בא לתת המלצות רפואיות ספציפיות, ובכל מקרה מומלץ להתייעץ עם רופא הילדים ועם הפיזיותרפיסט ההתפתחותי שמטפל בילדכם. זהו פוסט אינפורמטיבי שבא לשפוך אור באופן כללי ואינו תחליף לבדיקה והדרכה של אנשי מקצועות הבריאות המורשים. 


121 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page